9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai multe concedieri

Mai multe concedieri

Concedierile vor afecta şi angajaţii societăţilor din Moldova şi din sudul României, nu doar pe cei ai firmelor din vestul ţării, unde este o concentrare mai mare de întreprinderi, a declarat ieri Călin Popescu Tăriceanu. „Astăzi (ieri – n.r.) am făcut, la începutul şedinţei de guvern, un inventar al anunţurilor de concedieri ce urmează să fie făcute de întreprinderi. Am crezut la început că acest fenomen va avea loc numai în vestul ţării, unde este o concentrare mai mare de întreprinderi, dar avem şi în alte zone geografice, în Moldova şi în sud“, a declarat Tăriceanu, la începutul unei întrevederi cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor.

Numărul de disponibilizări anunţate până la sfârşitul acestui an a crescut de la 17.000 la 29.000, în condiţiile în care cele mai multe persoane vor ieşi în şomaj din construcţii şi agricultură, a declarat ieri ministrul muncii, Mariana Câmpeanu. Aceasta a făcut apel la persoanele disponibilizate să accepte cursurile de recalificare propuse de agenţiile de ocupare a forţei de muncă din ţară, pentru a-şi putea găsi mai uşor un serviciu. Câmpeanu a mai spus că nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a şomajului în viitor şi a subliniat că economia românescă poate absorbi un număr mare de şomeri care s-ar putea întoarce din Spania şi Italia. Ministrul muncii declara zilele trecute că piaţa forţei de muncă din România poate asimila până la 500.000 de persoane, în cazul în care acestea decid să se întoarcă anul viitor din Spania şi Italia, neexistând riscul dublării şomajului în 2009.

Liderii principalelor confederaţii sindicale din România anticipau o dublare a numărului de şomeri, la 1,2 milioane în 2009, şi susţineau că deţin informaţii care arată că aproape 500.000 de români doresc să se întoarcă în ţară din Spania şi Italia anul viitor. Sindicaliştii susţin că domeniile cel mai grav afectate de criza economică internaţională vor fi industria textilă, construcţiile, agricultura, industria construcţiilor de maşini şi sectorul financiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII